2012. március 23., péntek

Žatecký Gus

Forrás: Pivo Poisk
Tesztelés időpontja:

2012. február 14., Tallinn (üveges)

Ebből a sörből egy dobozos verzió régóta itthon pihent, csak elfeledkeztem róla. Aztán valahogy - "hogy-hogy nem elvtársak..." (No ki mondta ezt? Az első helyes megfejtőnek postázok egy ilyet...) - hazakerült egy üveges verzió is, és azt sikerült legelőször felbontani.

Az üveges változattal kimondottan elégedett voltam, korrekt hab, kellemes, nyáresti sörözőket idéző illatfelhő, s mindemellett telt, békebeli pilzeni íz, amivel egy alsóerjesztésű sörökön szocializálódott egyed, mint én is, bármikor kiegyezne.

Visszakóstolás:

2012. február 21., Tallinn (dobozos)

Ez már egy másik történet. Tekintve, hogy ez a sör már régóta kint állt a garázsban, elszenvedte e téli hideget, amikor bizony sokszor 0 fok alatt, vagy ahhoz közel volt a hőmérséklet. Sajnos odabent nem tudom elhelyezni a sörkészletemet, s csak egy ládát tudok nekik odakint felajánlani, s ez nem túl ideális tárolás, tudom én azt. Sűrűn ellenőriztem őket, megfagyva egyik sem volt hála az égnek, de azért ez biztos befolyásolja az ízt. Elég az hozzá, hogy ez a verzió sokkal édesebbnek tűnt, mint az üveges, mintha nem is ugyanazt a sört ittam volna. Fémíznek szerencsére nyoma sem volt, a habképződés pedig kisebb mértékű (várható volt).

De milyen sör ez a Žatecký Gus? A probléma ott kezdődik, hogy van egy cseh weboldal, cseh domain-nel, csak érdekes módon ororsz nyelvű. Ugyanakkor a sörtesztes oldalakon egyértelműen úgy van beazonosítva ez a sör, mint a Baltika terméke Szentpétervárról... Velük már lehetett itt találkozni a blogon, nem ez az első teszt a márkáikról.


Az ő angol nyelvű weboldalukon sem derül ki egyértelműen, hogy ez most saját márkájú sörük, vagy csak bevettek a protfólióba egy cseh sört. Mindenesetre annyi ott kiderül, hogy a sör neve "Žatecký liba" lefordítva... A készítés során Žatecký komlót használnak, amelyet a hasonló nevű város környékén termesztenek, immáron több, mint 700 éve. Az évszázadok során ez a fajta nem csak a város környékén lett népszerű, hanem világszerte, a várost gyakran a komlóvilág "fővárosaként" is emlegetik. Annyi bizonyos, hogy a sörnek megfelelően kellemes ízt biztosít.

Megjelenés 7
Íz 8
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 15
Összesen 37
Régi értékelés szerint 7,4


5 megjegyzés:

  1. Aztán valahogy - "hogy-hogy nem elvtársak..." (No ki mondta ezt? Az első helyes megfejtőnek postázok egy ilyet...)

    Hofi Géza? http://hu.wikiquote.org/wiki/Hofi_G%C3%A9za

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És hogy a lényeghez is hozzászóljak, igen, a zateci (aka Saazer) komló tényleg nagyon híres, még magyarországon is van példa a használatára, a Soproni 1895 még marketingeli is magát vele: http://www.soproni1895.hu/index2.html,

      kár persze, hogy némi kezdeti bizonytalankodás után már nyomatják bele a tengerit is, ld. a kommenteket itt: http://komlo.blog.hu/2006/05/19/soproni_1895

      Törlés
  2. Szia,
    Valóban ő mondta, úgyhogy majd küldj egy címet privátban ide: jzp1116@freemail.hu
    Szóval ez van az 1895-ben, nem is tudtam. Mondjuk csak egyszer kóstoltam tán, de egész más volt, mint a standard Soproni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megérkezett a Kalev csoki, nagyon finom, köszönöm szépen az egész család nevében!

      Pár kockát egyelőre megmentettem, még kitalálom, milyen sörhöz illene a legjobban, nyilván valami porterféleséghez, egyelőre ő a fő jelölt: http://www.csakajosor.hu/index.php?productID=256

      Törlés
  3. Szia,
    Örülök, hogy ízlik, ez a sör is jól néz ki.
    No persze lenne alternatív javaslatom, de attól félek, ezt odahaza beszerezni zéró valószínűségű kategória:
    http://sorvadaszat.blogspot.com/2012/01/le-coq-chocolate-porter.html
    Jó étvágyat a maradék kockákhoz!

    VálaszTörlés