2012. április 26., csütörtök

Radeberger Pilsner

Tesztelés időpontja:

2012. április 22., Tallinn (üveges)

Ilyen sem fordult még elő, olyan szinten kezdem utolérni magam, hogy ez a poszt már a hétvégén megkóstolt sörről fog szólni. Ennek a dolognak két oka lehet: a lelkesedés, amely töretlenül hajt, hogy megosszam az élményeket (vitán felül megvan), másrészt kevés sört iszom mostanság (ez is igaz, de tekintve, hogy a ruhatáram összetétele erősen veszélyben forog, vissza kell fognom magam...)

A Radeberger sörét természtesen korábban már több alkalommal teszteltem, de valahogy soha nem sikerült belopnia magát egyszer sem a szívembe. Mindig volt valami zavaró körülmény, ami elrontotta az élményt, de jellemzően kicsi hibák. Így aztán most vegyes várakozással tekintettem a teszt elé.

A cég 1872-ben indult hódító útjára, ez volt az első olyan főzde Németországban, amely pilzeni típusú sört főzött, s egyúttal ez az egyetlen, amely abból a korszakból a mai napig működik is. A siker az első pillanattól elkísérte a céget, mi sem jelzi ezt jobban, hogy már 1887-ben "kancellári sör" (Kanzler-Bräu) lett belőle, az akkori német kancellár (ilyen tisztségben egyúttal az első...) Otto von Bismarck kedvenc söre volt...



Mivel helyileg Drezdától nem messze van a főzde, a II. világháború után Kelet-Németországba került, de a szovjet időkben sem szűnt meg. A német egyesítés után új lendületet kapott, renováltak, felújítottak, a termelést pedig nagyon felpörgették. Manapság ez az egyik legismertebb német brand, odahaza is nagyon sok helyen hozzá lehet jutni.

De térjünk rá a tesztre... A színe hamisítatlan pilzeni színvilág, s a kis üveghez mérten egész korrekt hab keletkezett, de hamar eltűnt. Ízre kicsit a Warsteinerre emlékeztet, de annál kicsi édeskésebb, illetve élesztősebb. Kevésbbé testes, mint amaz, s mint írtam, habban sem teljesít úgy. Összességében véve az íze harmonikus, most nem éreztem semmiféle zavaró tényezőt, számottevő hiányérzetem nem volt. Alkoholtartalma 4,8 %.

Megjelenés 7
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 15
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése